Varing
stran nazaj | tiskanju prijazno | na dno 
 
 
VARING
Služba za varstvo pri delu

Anton Fabjan s.p.
Ulica Slavka Gruma 100
8000 Novo mesto

tel.: 07 / 39-34-990
fax: 07 / 39-34-992
GSM: 041 673 455
e-mail: info@varing.si
 
 

Število obiskovalcev: 460402

 

 

 

Evropska unija sprejela smernice za zmanjšanje nesreč pri delu in poklicnih bolezni - Slovenija med državami z manj nesrečami pri delu

Datum objave: 31. maj 2007

Slovenija je statistično med evropskimi državami z manj delovnimi nezgodami, katerih število se sicer na sploh zmanjšuje z upadanjem težke industrijske dejavnosti, zato je tudi zastavljen cilj še laže dosegljiv, je ob robu ministrskega zasedanja v Bruslju povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs.

 

V Sloveniji je na leto približno 30 smrtnih nesreč pri delu, je povedal Štrovs ob robu zasedanja ministrov EU, pristojnih za zaposlovanje in socialne zadeve. Med nezgodami, ki povzročijo invalidnost, sicer prevladujejo poškodbe kostno vezivnega tkiva, je povzel slovensko statistiko.

Pri primerjavi teh podatkov Slovenija ne odstopa veliko od evropskega povprečja, "smo v zgornji polovici po manjši incidenci", je povedal in dodal, da primerjava ni preprosta zaradi različnih definicij nesreč pri delu.

Slovenija v definicijo vključuje tudi nesreče na poti na delo, torej tudi prometne nesreče. Kljub tej nekoliko ohlapni definiciji pa so ta merila objektivnejša kot merila za opredeljevanje poklicnih bolezni, je pojasnil Štrovs.

 


Poklicne bolezni so nekoliko "težji problem", saj je definicija ohlapnejša in lahko "statistično izpademo slabši", je povedal. Zastavljen cilj pa je po njegovem mnenju vendarle mogoče doseči, sploh ob upoštevanju tehnološkega napredka.

Med osrednjimi cilji strategije o varnosti in zdravju pri delu za obdobje 2007-2012 je tudi spodbujanje dobrega počutja pri delu. Ukrepi za varnost in zdravje ne bi smeli biti "cena za povečanje konkurenčnosti", je dejal državni sekretar. "Pozdravljamo vsako pobudo na ravni EU, ki bi postavila minimalne standarde zunaj konkurenčne tekme delodajalcev," je poudaril in pohvalil koncept "dobrega dela", ki vključuje spodobno plačo, socialno varnost in družbeno odgovornost podjetij. (STA/Foto Reuters)   več

četpetsob
23°C26°C
7°C9°C
Napoved >>>

Novice:


Novi predpisi iz varstva pred požarom->Preberite

Vse gradivo (c) Varing | Spletne rešitve (c) Copyright T-media d.o.o. stran nazaj | tiskanju prijazno | nazaj na vrh